Mogen cadeaukaarten verlopen?

Mogen cadeaukaarten verlopen?

Dit artikel is met betrekking tot de Giftomatic Webshop. De Giftomatic app is hier niet bij inbegrepen!

Ja, cadeaukaarten mogen verlopen volgens de wet. Juridisch gezien zijn ze minimaal 1 jaar geldig, maar in de meeste gevallen is dit langer. Dit hangt af van wat de cadeaukaartuitgever op de kaart heeft gezet.

Heb je zelf een verlopen cadeaukaart dan kun je op deze pagina een compensatie krijgen: verlopen cadeaukaart

Hoe lang moet een cadeaukaart geldig zijn?

Alle cadeaukaarten moeten tenminste 1 jaar geldig zijn, korter mag niet. De andere opties zijn:

 1. Je kaart verloopt niet
 2. Je kaart is langer dan 1 jaar geldig
 3. Je kaart is 5 jaar geldig
 4. Uitzondering: je kaart is korter dan 1 jaar geldig

De kaart verloopt niet

Als er geen uitgiftedatum, verloopdatum of verwijzing naar de voorwaarden op staan dan is je cadeaukaart voor altijd geldig.

Let op, er bestaat altijd een risico dat het bedrijf van de cadeaukaart failliet gaat. In dat geval wordt de cadeaukaart alsnog waardeloos.

1 jaar geldig

Vanaf het moment van kopen (activeren) moeten alle Nederlandse cadeaukaarten minimaal 1 jaar geldig zijn. Dat is juridisch vastgelegd in de Nederlandse wet.

Er moet op de kaart een datum staan, of tenminste een verwijzing naar de voorwaarden. Helaas maken sommige kaartuitgevers het niet heel duidelijk, wat overigens wel legaal is.

Langer dan 1 jaar geldig

Veel retailers en cadeaukaartuitgevers kiezen ervoor om hun kaarten langer geldig te maken. Bijvoorbeeld 2 of 3 jaar. Dit staat dan op de kaart of via een verwijzing naar de algemene voorwaarden, eventueel via de saldochecker op de website.

5 jaar geldig

Staat er alleen een uitgiftedatum op de cadeaukaart, dan is de kaart 5 jaar geldig (vanaf het moment van aankoop).

Uitzondering: cadeaukaart korter dan 1 jaar geldig

De norm is minimaal 1 jaar, maar in sommige gevallen kan dit niet worden verlangd van de uitgever. De uitzondering die wordt gemaakt is bijvoorbeeld voor een evenement dat in een bepaalde periode wordt georganiseerd, en daarna niet meer.

Geldigheid cadeaukaart controleren

Het is altijd raadzaam om de saldochecker te raadplegen van de uitgever van de kaart. Zo weet je snel je saldo en de verloopdatum.

Ga naar google.com, en zoek op “saldo checker cadeaubon [naam winkel]

Meer informatie

Wil je weten hoe het precies zit? Bekijk de regels op de site van Cadeaubonservice.

  • Related Articles

  • Ik heb 2 verlopen cadeaukaarten. Kan ik ze combineren?

   Dit artikel is met betrekking tot de Giftomatic Webshop. De Giftomatic app is hier niet bij inbegrepen! Ja, dat staan we toe. Voor een verlopen cadeaukaart krijg je in elk geval €15,-. Heb je er twee, dan krijg je ook twee keer €15,- maar die zijn ...
  • Welke cadeaukaarten worden allemaal geaccepteerd?

   Giftomatic accepteert alle cadeaukaarten en cadeaubonnen. Zo accepteren wij bijvoorbeeld ook verlopen bioscoopbonnen, belevenisbonnen, restaurant bonnen, tegoedbonnen voor supermarkten of andere waardebonnen zijn verlopen. Ook accepteren we een ...
  • Hoe lang zijn mijn Giftomatic Credits geldig?

   Dit artikel is met betrekking tot de Giftomatic app. De Giftomatic Webshop is hier niet bij inbegrepen! Het is het doel van Giftomatic om zoveel mogelijk tegoed van cadeaukaarten te laten verzilveren, en daarmee uiteraard ook je Giftomatic Credits. 3 ...
  • Ik weet het bedrag van mijn verlopen cadeaukaart niet meer. Wat moet ik nu invoeren?

   Als je het bedrag of het saldo niet meer weet, vul dan €25,- in tenzij je zeker weet dat het bedrag hoger was. Doe dan een realistische schatting wat de cadeaukaart voor waarde had. Heb je meerdere kaarten, combineer het saldi dan tot een realistisch ...
  • Waar kan ik mijn compensatie inwisselen?

   Dit artikel is met betrekking tot de Giftomatic app. De Giftomatic Webshop is hier niet bij inbegrepen! Heb je een verlopen cadeaukaart, en heb je daarvoor compensatie ontvangen? Deze kun je inwisselen in de webshop van Giftomatic. Het is niet ...